oblikovanje in izdelava Margareta Vovk Čalič, Marjan Čalič

Iz časov, ko je košček tkanine bodisi zaradi ročne izdelave ali pa kasneje, zaradi revščine ali oddaljenosti, predstavljal vrednost, ki jo ženske niso zavrgle, izvira krpanka (patchwork, quilt). Njen zgornji del je narejen iz koščkov tkanine, sešitih skupaj največkrat v geometrijski vzorec.Medvlogo oziroma polnilo, ki izdelku daje mehkobo in voluminoznost, estetsko oblikovan zgornji del in podlago iz enotne tkanine povezujejo bodisi enostavni ali pa dekorativni prešivi. Najlepše krpanke so izdelovale žene ameriških priseljencev. Razvile so vzorce, ki so jih poimenovale z izrazi iz domačega okolja, z geografskimi, pa tudi z biblijskimi izrazi. V Ameriki se je izdelovanje krpank razvilo v najbolj razširjeno domačo obrt.

Z industrializacijo se je potreba po izdelavi krpank umaknila, istočasno pa smo spoznali tudi denarno vrednost časovne enote, tako da vložek časa ni bil več sorazmeren z vrednostjo materiala. V današnjem času je krpanka eden od načinov kreativnega ustvarjanja za izdelovalca in iskanje drugačnosti za uporabnika.

Krpanke, ki jih izdelujeva, so narejene iz bombažnih tkanin. Polnilo je sintetična špricana vata, sestavljena iz votlih vlaken, ki so lahka, pralna in antialergijska. Odeje in blazine lahko perete ročno do temperature 30 stopinj celzija. Likanje zaradi polnila ni dovoljeno, vendar tudi ni potrebno, ker so tako odeje kot blazine prešite po vseh šivih. Uporabljate jih lahko kot dekoracijo ali pa kot prekrivalo. Dimenzije so različne, od odejic za otroške postelje do večjih pregrinjal za dvojna ležišča. Tako velikost kot tudi barva in vzorec se lahko prilagodi željam naročnika. Cene so odvisne od porabljenega materiala in izbranega vzorca.

Prodaja: Etno galerija Desetnica, Cankarjeva ulica 4, Kranj, Telefon: 04 236 25 20
e-mail: m-ars@siol.net, www.m-ars-sp.si
Atelje: Cankarjeva ulica 4, Kranj, GSM: 041 735 939
 


 
Kaleidoskop, 200 x 240 cm
 

 
Naokrog, 200 x 140 cm
 

 
Trikotniki, 200 x 140 cm
 

 
Pot okrog sveta, 200 x 200 cm

 
Kompozicija z blazinami

 
Kompas, 220 x 220 cm

Če želite izvedeti več o predstavljenih izdelkih ali razmišljate o nakupu, nam pišite!

DOMOV